+31 (0)252 24 23 22

Voorbereiden examenlocatie

De voorbereider van het examen zorgt ervoor dat de examenlocatie is ingericht en uitgerust om het examen af te nemen. Wanneer het examen (deels) uit een praktische component bestaat, dan stuurt het secretariaat van IBKC hem daarvoor de benodigde documenten.

Het secretariaat van IBKC stuurt de voorbereider van het examen (meestal een IBKC-medewerker op de examenlocatie) de benodigde documenten om het examen voor te bereiden.
De voorbereider van het examen controleert ten minste 1 dag voor de afname van het examen of hij alle documenten heeft ontvangen en controleert of alle items op de benodigdhedenlijst aanwezig zijn en of gereedschappen en (computer)apparatuur naar behoren functioneren en of examenobjecten (bijvoorbeeld carrosserieën) in goede staat verkeren.
De te ontvangen documenten zijn:
Uit (examen)register:

  • het examenverslag met deelnemerslijst (met aantallen deelnemers en, indien van toepassing, voorkeuren (lak, etc.) deelnemer)

Uit de ISO map of van de Stem website:

  • benodigdhedenlijst
  • opdrachtenset met bijlagen voor de examinatoren
  • handleiding

Per deelnemer:

  • opdrachtenset met bijlagen
  • beoordelingsformulier

De voorbereider houdt rekening met de eventuele voorkeuren (lakmerken, etc.) die de deelnemer heeft aangegeven in zijn aanmelding. De voorbereider vinkt de aanwezige en naar behoren functionerende items, op de benodigdhedenlijst af.
Indien alles in orde is, dan voegt de voorbereider de ingevulde/afgevinkte benodigdhedenlijst bij de examendocumenten.
Indien er maatregelen moeten worden genomen in verband met een dyslexieaanvraag (bijvoorbeeld, er moet een aparte ruimte worden ingericht), dan verneemt de voorbereider dit uit het examenverslag.

Indien de voorbereider van het examen niet alle benodigde documenten heeft om het examen voor te bereiden, dan meldt de voorbereider dit telefonisch aan het secretariaat van IBKC en vraagt de ontbrekende documenten op.
Het secretariaat van IBKC stuurt daarop de ontbrekende documenten naar de voorbereider van het examen.

Indien de examenlocatie niet in orde is, bijvoorbeeld: examenobjecten, apparatuur of gereedschappen ontbreken, werken niet naar behoren of bevinden zich niet in goede staat, dan regelt de voorbereider dat de examenlocatie alsnog in orde is en vinkt de benodigdhedenlijst daarbij af.
Lukt het de voorbereider niet om de examenlocatie op tijd in orde te krijgen, dan meldt de voorbereider dit per e-mail en telefonisch aan de IBKC-medewerker die eindverantwoordelijk is voor de examenlocaties. Deze komt tot een oplossing.

IBKC is het non-profit exameninstituut van de Carrosseriebranche. IBKC opereert als een onafhankelijk orgaan en wordt gefinancierd door het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Carrosseriebranche (OOC).
Meer lezen